- 2013. december 9., 13:00
Rövid ideig a világ legvékonyabb telefonja is volt, de nem csak ezért szerettük a Huawei Ascend P6-ot.

Ha valaki néhány éve azt mondta volna nekünk, hogy egy kínai gyártó készíti majd a világ legvékonyabb mobilját, amely ráadásul jól is néz ki, sőt minden egyéb alapján is teljesen rendben van, nem biztos, hogy hittünk volna neki. A Huawei azonban pontosan ezt tette: készített egy olyan okostelefont, amely szinte minden jellemzője alapján felér a konkurensek csúcsmodelljei mellé esetenként pedig még jobb is náluk. A Huawei Ascend P6 járt nálunk – ezúttal rózsaszínben (de a készülék létezik feketében és fehérben is).

Külső

A Huawei, amióta stratégiát váltott, és már nem elsősorban OEM gyártóként, hanem saját jogon szeretné készülékeit a felhasználókhoz eljuttatni, kettős életet él. Egyrészt a jól bevált receptet alkalmazva tovább készülnek a partneri együttműködés keretein belül forgalmazott OEM modellek és az ezekből levált belépő szintű és középkategóriás Huawei modellek, másrészt viszont van egy kísérletező énje is a vállalatnak, amely a felső- és csúcskategóriás modelleket gyártja, saját processzorokat tervez és olyan telefonokat is alkot, amelyekkel például a phabletek piacára léphet be a vállalat. Az Ascend P6, mint a P2 utódja, természetesen ez utóbbi alteregó terméke, és talán a vállalat első olyan készüléke, amely – összességében – semmilyen kompromisszumot nem követel meg használójától.

Kezdjük ott, hogy a P6 nagyon jól néz ki, dizájn alapján simán az iPhone-nal említhető egy lapon. A telefont minőségi anyaghasználat jellemzi, ráadásul a mobil a maga 6,18 mm-es vastagságával megjelenésekor a világ legvékonyabbja is volt a piacon (már nem az, a Vivo X3 vékonyabb nála). A mobil könnyű és kicsi is (120 grammos és 132,7×65,5 mm-es az alapterülete), mégis nagy, 4,7 colos kijelző került rá. A telefon már első ránézésre is nagyon rendben van, de ha jobban megnézzük, akkor látszik igazán, hogy a mérnökök mennyi munkát fektettek bele a tervezésbe. A mobil unibody kialakítású, és alapvetően két U alakú részből áll, ezek vannak összecsúsztatva. Az egyik modul az elő- és hátlap mellett a készülék alsó élét foglalja magába, míg a másik a maradék három oldalt. Ez utóbbi egység fémből készült, az előlapot pedig Gorilla Glass borítja. Hátulra és lentre finom tapintású műanyag került. Az Ascend P6 alapvetően szögletes, elő- és hátlapja teljesen sík. Az alsó él viszont teljes hosszában ívelt, és ugyanez elmondható a két felső sarokról is.

Az előlapot a 4,7 colos kijelző uralja. Ez a részegység nem kis részben felelős azért, hogy a telefon ilyen vékony lehetett: egy LG-féle panelről van szó, amelynek érdekessége, hogy az érintésérzékeny felületet maga az LCD tartalmazza, nincsen szükség külön üvegre és köztes rétegre. Ennél a telefonnál már nem használ fizikai gombokat a gyártó, így ezek helyére a márkajelzés kerülhetett. A kijelző felett a hangszóró rácsa, az előlapi kamera és a szenzorok találhatók, valamint megbújik itt egy visszajelző LED is. A rózsaszín előlap miatt a kamera és a szenzorok ablaka nagy kontrasztot jelent, ami a Samsung fehér telefonjairól lehet ismerős.



Az oldalsó fémkeret tartalmazza a gombokat és a különféle tálcákat, csatlakozókat. Jobb oldalon sorakoznak, lentről felfelé, a Micro-SIM és a microSD foglalatok, a hangerőszabályzó és a bekapcsoló gomb. A két kártya tálcás rendszer segítségével helyezhető a mobilba, és ötletes módon a tálca kitolásához szükséges tüskét a mobilban találjuk meg – csak éppen a másik oldalon, a fülhallgató-kimenetbe tolva.

A megoldás praktikusnak ugyanakkor nem mondható, mert a kis pöcköt tartósan nem tárolhatjuk a „helyén”, ugyanis nagy gondban lennénk, ha éppen a metrón jönne ránk egy kis zenehallgathatnék – ilyenkor vajon hova kellene tenni a pöcköt? Szóval a legjobb, ha ezt mindenki kiveszi és otthon hagyja, így legalább biztosan nem vész majd el. A microUSB port a felső élen található, a másodlagos mikrofon társaságában. (Az elsődleges mikrofonról külön nem írtunk, de ezt evidens módon az alsó élbe integrálta a Huawei.)

A hátlap műanyagból készült, és a szokásos kiegészítőket tartalmazza: a fő kamerát, hozzá egy LED-es segédfényt és a külső hangszórót.

Érdemes néhány mondatot szólni a csomagolásról is, amely abszolút illik a telefonhoz, amennyiben a Huawei eddigi legigényesebb szettje. A vékony dobozon belül a mobilt „szabadon” találjuk, viszont minden más apró dobozokba került, így külön csomagban foglal helyet a töltőfej és a kábel, a dokumentáció és egy tok valamint a füles. Utóbbi kettő a mobilhoz hasonlóan rózsaszín. A tok jó minőségű szilikonból készült, de szerintünk kár használni, mert a védelemért cserébe megöljük vele a dizájnt, sem a kiváló anyaghasználat sem a vékonyság nem tud érvényesülni. A fülhallgató normál kialakítású, hangminősége rendben van, de a gyártó nem nyújt vele kiemelkedőt.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00