- 2013. december 2., 09:00
A legjobb fényképezővel szerelt okostelefont keresed? Ne keress tovább: a Nokia Lumia 1020 az.

Amikor 2012-ben a Mobile World Congressen a Nokia bemutatta a PureView 808-at és megmutatta azt is, hogy milyen fotókat lehet a mobillal készíteni, valószínűleg sokan mondták azt: ha a telefonon nem a halálra ítélt Symbian futna, hanem a Windows Phone, akkor akár azonnal mennének is érte a boltba. A PureView lebutított változata bekerült ugyan több Nokia Lumia mobilba is, a 41 MP-es érzékelő azonban csak nem akart igazi okostelefonba költözni – mígnem végül szűk másfél évvel később a Nokia végre úgy döntött, hogy kiszolgálja az igényeket, és bejelentette a Lumia 1020-at.

A Lumia 1020 bizonyosan a finn gyártó egyik legutolsó telefonja, a vállalatot ugyanis nem olyan régen megvásárolta a Microsoft. A redmondi óriáscég természetesen folytatja majd a készülékek gyártást, ám mivel a márkanév használati jogát nem vásárolta meg, szinte biztos, hogy Microsoft néven érkeznek majd a készülékek.

Külső

A Nokia telefonjai általánosságban véve szerintünk szépek, a vállalatot azzal ugyanakkor nem lehet vádolni, hogy a dizájnerek a sokszínűségre törekednek. Azaz törekednek, de nem a hagyományos értelemben, hanem úgy, hogy a telefonok többféle színben is elérhetők. A Lumia termékvonalban a felső- és csúcskategóriás készülékek a WP-re váltás óta gyakorlatilag ugyanúgy néznek ki, mostani teszünk alanyát, a Lumia 1020-at szemből például meg sem lehet különböztetni a korábban nálunk vendégeskedő Lumia 920-tól. A telefonok persze nem tökéletesen egyformák, a hátlap környékén rengeteg az eltérés, mások a formák és még a mobilok tömege is jelentős eltérést mutat.

A hozzánk érkezett tesztkészülék sárga színű volt, a Lumia 1020 azonban akkor sem esik ki a pikszisből, ha valakinek fehér vagy fekete mobilra fáj a foga. A telefon előlapját nagyrészt a 4,5 colos kijelző uralja, amely felett a beszédhangszórót, az előlapi kamerát és a Nokia márkajelzést láthatjuk, alatta pedig a Windows Phone operációs rendszernél kötelező gombok (vissza, Win, keresés) kaptak helyet. Valahol az előlapon egy közelségérzékelő is figyel, vélhetően a felső részen. Külön visszajelző LED a Lumia 1020-ra nem került, a töltés állapotáról a Win gomb segítségével kapunk információt (ez villog). A kijelző, ahogyan a korábbi Lumiák esetében is, kicsit feljebb „ül”, mint az előlap – de akár azt is mondhatnánk, hogy a telefon oldala nem nyúlik fel az előlapig, nézőpont kérdése. A Nokia Gorilla Glass 3-at használ így az üveg elvileg nem karcolódik.



A telefon bal és jobb oldala lekerekített, az alsó és a felső élek viszont lecsapottak, egyenesek. A bal oldal teljesen üres, a készülék jobb felén viszont rengeteg gombot találunk: a hangerőszabályzó gombpáros, a bekapcsoló gomb és a kamera dedikált gombja sorakoznak egymás után (fentről lefelé haladva). Lent a mikrofon és a hangszóró rácsa valamint a microUSB mellett a csuklópánt helyét találjuk, a SIM-tálca pedig fentre került, a fülhallgató kimenet valamint egy másodlagos mikrofon társaságában.

Hátul nagy kontrasztot ad, hogy a kamera eléggé kinyúlik a telefon síkjából, ráadásul ez a terület fekete színű is. A kamera nyílása nagyobb az átlagosnál (igaz nem sokkal), ami viszont sokkal érdekesebb, az az, hogy a LED-es segédfény mellé egy Xenon vakut is kapunk. A két fényforrás elsőre feleslegesnek tűnik, de a LED-nek is van szerepe, a normál vakut ugyanis filmezésnél nem tudnánk használni.

A Lumia 920 után kicsit féltünk attól, hogy vajon a 1020 milyen nehéz lesz, de szerencsére a félelmek alaptalanok voltak. Igaz, mostani tesztünk alanya sem nevezhető pehelysúlyúnak, de a 158 grammos tömeg azért már nem olyan vészes (a Lumia 920 183 grammos volt). Viszont a telefon annak ellenére hatalmas, hogy „csak” 4,5 colos a kijelzője: a 130,4×71,4×10,4 mm-es. Csak összehasonlításképpen, az LG G2, amely 5,2 colos kijelzővel rendelkezik, csupán 70,8 mm széles.

A dobozban a szokásos kiegészítőket találjuk, így a töltőfej és a microUSB kábel mellett kapunk egy, a kategóriának megfelelően elég jó minőségű fülbedugós fülhallgatót is.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 30., 14:04
2021. január 29., 09:05