Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 13. 08:35

Lumia 800: Windows Phone a fősodorban

Nem egyszerű a Lumia 800 dolga: a hónapok óta létező Windows Phone Mango szoftverplatform és a hónapok óta piacon levő Nokia N9 formatervének házasságából született gyerekként kell megváltania a világot. Sikerül-e neki?

Az egyik legszebb okostelefon a piacon

A Lumia 800 formaterve Magyarországon nem üt akkorát mint más piacokon, hiszen ezt a polikarbonát házat már az N9-cel „ellőtte” a finn cég. Ez azonban semmit sem von le a tervezők érdemeiből, a Lumia 800 (az N9-cel együtt) az egyik legszebb okostelefon a piacon jelenleg. A formatervezők úgy tudtak egy szép érintőképernyős mobilt létrehozni, hogy közben elkerülték az Apple, a Samsung és a többi gyártó által unalomig koptatott designközhelyeket. A készülék felismerhető, egyedi formatervvel rendelkezik, ami az érintőkijelzős telefonok egysíkú mezőnyében nagy szónak számít.

Nálunk feketében járt a Lumia 800, ebben a színben a formai finomságok talán nem érvényesülnek annyira, cserébe a készülék nagyon elegáns, akár üzletemberek kezében is jól mutat. A színes verziók jobban kiemelik a polikarbonát ház kecses formáját – a fehér és kék változat inkább fiatalos, a magenta pedig kifejezetten csajos. A burkolatot szerencsére nem csúfítja gomberdő, a jobb élen van a Microsoft által kötelezően előírt exponálógomb, a ki-be kapcsoló és a hangerőszabályzók, és ezzel a felsorolás végére is értünk. A Lumia 800 „tetején”, a 3,5 mm-es fülhallgató-aljzat mellett, egy kinyitható ajtó alatt bújik meg a microUSB-csatlakozó, valamint a micro SIM kártya foglalata.

Az egy polikarbonát-tömbből forgácsolt házban memóriakártya-foglalatnak nem jutott hely, a legújabb divatnak megfelelően a mobil 16 gigabájtos háttértárát nem lehet bővíteni, és a hátlap sem szedhető le, hogy az akkuhoz hozzá lehessen férni. Ezeknek is köszönhető, hogy a Lumia 800 rendkívül masszívnak néz ki és annak is érződik, mintha csak egy tömör, kiváló minőségű műanyag tégla lenne. Örömhír, hogy a súlypontot is sikerült jól eltalálni, a telefon nem akar gépelés közben kibillenni a kézből, pedig 142 grammot nyom, ami ebben a méretosztályban inkább soknak számít – igaz, a könnyű 3,7”-esek sem gyakran mennek 110-120 gramm alá, vagyis a különbség jobbára észrevehetetlen.

Az új Nokia jól simul a kézbe, de paranoiások kedvéért egy gumiból készült védőtokot is mellékel hozzá a vállalat, amely szinte teljesen észrevétlen, egyáltalán nem változtatja meg a telefon designját, csak vastagabbá teszi azt – cserébe nem kell attól tartani, hogy leejtéskor megsérül a polikarbonát ház. A gumiruhát jó ötletnek tartjuk, néhány másodperc alatt „felöltöztethető” a Lumia 800, például egy kirándulás előtt, majd hétfőn, irodába menet nyomtalanul eltüntethető a strapabíró burkolat. A kijelzőt Gorilla Glass védi, kis túlzással akár táncolni is lehet rajta.

Kijelző

Az előlapon a Microsoft által kötelezően előírt három gombot látni, a Vissza, a Home és a Keresés érintőbillentyűk „felett” pedig a 3,7 hüvelykes, 800x480 pixel felbontású ClearBlack fantázianevű AMOLED megjelenítő terpeszkedik. Pusztán számadatok alapján ez a display már nem tartozik a csúcskategóriába, régóta hozzáférhetők nagyobb átlójú és nagyobb felbontású, akár 720p mobil kijelzők, de a Windows Phone felülete nagyon jól mutat a Lumián, a hatalmas ikonok és feliratok rajzolata szép, egyáltalán nem pixeles, ehhez az operációs rendszerhez, ebben a méretben elegendő a 800x480 pontos felbontás.

A kijelző mérete viszont már nem feltétlen elég. Nem a tartalomnak nincs elég helye, hanem a virtuális billentyűzet túl kicsi a 3,7 hüvelykes megjelenítőn, még több hétnyi használat után is nagyon sokszor ütöttem mellé – szerencsére a szótár tanítható és viszonylag gyorsan lehet a hibákat javítani. Ettől függetlenül bosszantó a jelenség, pedig nincs különösebben nagy kezem vagy vastag ujjam. Vásárlás előtt tehát mindenképp érdemes egy gépelési próbát tenni a Lumia 800-zal, a nagyobb kijelzős Windows Phone okostelefonokon (pl. Samsung Omnia 7, HTC HD7) ez a probléma nem jelentkezett. A kijelző kapcsán érdemes még kiemelni a fényerőt: az N9-et teljes fényerőn szinte csak hegesztőálarcban lehetett megközelíteni, a Lumia 800 közel sem tudja ezt a szintet. Ettől függetlenül sem beltéren, sem kültéren nincs probléma a láthatósággal, olvashatósággal, ami főképp a tükröződést csökkentő bevonat érdeme.

Elég erős

A Lumia 800 szíve egy 1,4 GHz-es Qualcomm MSM8255T processzor Adreno 205 grafikus maggal. Ezekre a kijelzőhöz hasonlóan azt mondhatjuk, hogy a paramétereik alapján már nem ütik meg a 2012-es csúcskategória szintjét, de a Windows Phone és alkalmazásai kiválóan futnak rajtuk, lassulásnak, akadásnak nyoma sincs ezen a hardveren. A 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiának köszönhetően az MSM8255 jóval kevesebb energiát fogyaszt mint az első generációs Windows Phone telefonok 65 nanométeres chipjei, ami jótékony hatással van az akkus üzemidőre – másfél nap gond nélkül kihozható két töltés között, de hétvégén, amikor kevesebb e-mail és üzenet jön-megy, és kevesebb beszélgetés is zajlik, akár a két napos üzemidő sem lehetetlen – persze itt erősen használatfüggő a merülés mértéke, folyamatos játékkal vagy filmnézéssel pár óra alatt le lehet meríteni az 1450 mAh-s akkumulátort. Különféle fórumokon sokat lehet olvasni a korai szériás Lumia 800-asok akkuproblémáiról, a HWSW-nél járt első tesztpéldány kíméletes használat mellett is fél nap alatt lemerült, de a második tesztpéldánnyal már nem volt ilyen gond.

A Lumia 800-on Windows Phone „Mango” operációs rendszer fut, amiről itt és most nem szeretnénk sokat írni, korábban már több készüléken is kipróbáltuk - a szerkesztőségnek még mindig tetszik az újszerű, tipográfián alapuló felület, amit élvezetes használni. A WP7 nem a geekek szoftverplatformja olyan értelemben, hogy viszonylag kevés beállítási lehetőséget enged akár a korábbi Windows Mobile-hoz, akár az Androidhoz képest, de aki a telefonját tényleg csak használni szeretné és nem hackelni, az nem választ rosszul, ha a redmondiak platformjára szavaz. A tavaly őszi Mango frissítés óta az operációs rendszernek már nincsenek fájó hiányosságai, a közösségi szolgáltatásokkal (pl. Twitter, Facebook, LinkedIn) jól megoldották az integrációt, és az elérhető alkalmazások száma is gyorsan nő, ma már alig van olyan mobilos szoftver, amelynek ne lenne meg a Windows Phone-on futó változata. Igaz, a fejlesztők számára még mindig az iOS és az Android a prioritás.

Szoftver: mit adott nekünk a Nokia?

Az azonos platformra építő mobilgyártók a formaterven kívül a szoftverekkel tudják megkülönböztetni magukat a versenytársaktól, ez különösen igaz a Windows Phone esetében, ahol a Microsoft a hardverspecifikációkat is szűkre szabja, az operációs rendszer felületén pedig semmilyen módosítást nem tesz lehetővé a gyártók számára - a windowsos mezőnyben lieblingnek számító Nokia is csak egy egyedi kék témát („Nokia blue”) kaphatott, semmi többet. Ezért különösen kíváncsiak voltunk arra, milyen szoftverarzenált vonultat fel a finn cég, miben nyújt többet a Samsungnál, HTC-nél.

A Nokia a Navteq tulajdonosaként saját térképpel rendelkezik és korábbi mobiljain navigációs szoftvert is kínált Maps néven, teljesen ingyen. A Nokia Maps a Lumia 800-on is jelen van, ami főleg nekünk, magyaroknak lehet öröm, a Windows Phone alapértelmezett Bing térképe ugyanis itthon még nem nagyon ismeri ki magát. A Nokia Maps sokkal okosabb a Bingnél, nem csak a helyeket, helyszíneket találja meg, hanem útvonalat is képes tervezni, a fővárosban akár tömegközlekedéssel, járatinformációkkal.

Kimondottan autós navigációs szoftver a Nokia Drive, amely a Mapshez hasonlóan csak online működik, az útvonaltervezéshez nélkülözhetetlen az adatkapcsolat, a szoftver el sem indul nélküle – állítólag már készül a javítás, amely elérhetővé teszi az offline (tipikusan külföldi) használatot (szerk: meg is jelent). A Drive tetszőleges mennyiségű térképet enged letölteni ingyen – ehhez érdemes Wi-Fi hálózatot használni, mert a több mint 100 megabájtos térképek még HSPA hálózaton is lassan csurognak, nem beszélve az esetleges adatforgalmi díjról. A Nokia szerencsére a nagyobb országok térképeit régiókra bontotta, így például egy Budapest-München kiránduláshoz nem kell egész Németország 448 megabájtos térképét letölteni és tárolni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Maga a Drive egyébként a végletekig egyszerű. Az útvonaltervezésbe sem nagyon szólhatunk bele, nincs gyors/rövid/optimális/jól követhető útvonal, mint például az iGO esetében, a fizetős utak vagy kompok elkerülését sem lehet kérni, és a beállítási lehetőségek is korlátozottak (épületek be/ki, metrikus/angolszász mértékegységek, 2D/3D nézet, hangutasítások nyelve, éjjeli/nappali színséma). A megjelenítés viszont pofás, és a szoftver ingyenes, vagy legalábbis benne van a készülék árában, a térképekért sem kell külön fizetni.

A további Nokia-exkluzív szoftverek már kevesebb figyelmet érdemelnek, de egy említést azért megérnek. A Contacts Transfer a régi készülékről Bluetooth-kapcsolaton keresztül másolja át a névjegyeket, a Network Setup pedig a szolgáltatónkhoz tartozó internetbeállításokat tölti le a telefonra. A Windows Phone Marketplace Nokia-szekciójából elérhető még egy WRC Live nevű, a rali-világbajnokság híreit szállító program, valamint egy CNN hírolvasó, és ezzel a Nokia-exkluzív szoftverek végére is értünk, már ami a magyar piacot illeti. A tavaly őszi bemutatón saját zeneszolgáltatást is indított a Lumia-tulajdonosok számára, azonban itthon (még) nem érhető el.

A Nokia-specifikus szoftverek mellett korlátozások is vannak a finn cég készülékén, nem érhető el például az adatkapcsolat megosztása (tethering), amely más gyártók windowsos készülékein a Mango-frissítéssel együtt élesedett. A cég már hónapok óta ígéri a szoftveres javítást, de egyelőre hiába várják a vevők.

A kamera lehetne jobb

A Lumia 800 hátoldalán egy Carl Zeiss lencsés, 8 megapixeles kamera lapul dupla LED-es vakuval – a kameramodul állítólag ugyanaz mint az N9-ben, de az eltérő szoftver másképpen dolgozza fel a nyers adatokat. 2012-ben ez a fényképezőmodul már kissé túlhaladottnak tűnik, a Lumia 800-zal készített képeken kevés a részlet, de még így is zajosak. A színek is fakók, mosottak. Az elkészített képeket magán a készüléken is ki tudjuk javítani („auto-fix”), de összességében azért többet vártunk a Lumia 800-tól ezen a téren. Arra tökéletes, hogy megörökítsünk néhány utunkba akadó érdekességet, de ha telefonvásárlásnál kiemelt szempont a fényképezés, akkor inkább keressünk más mobilt.

Windows Phone a fősodorban

A fényképezőtől eltekintve sem „instant get” a Lumia 800. Nem az MWC-n bemutatkozott két- és négymagos nagyágyúknál gyengébb specifikációjú hardver a probléma, mert egymagos Qualcomm processzoron és az Adreno 205 GPU-n is tökéletesen folyamatos a Windows Phone. A platformmal sincs baj, a Mango egy kiváló operációs rendszer, kényelmes, sőt, élvezetes használni, és az alkalmazások számára, változatosságára is egyre kevesebb lehet a panasz. A Lumia 800 problémája a kis kijelző, ami kényelmetlenné teszi a gépelést, valamint a szerintünk túl magas ár – ugyanezt a hardvert nagyobb kijelzővel (bár kevésbé vonzó külsőben) a Samsung és a Sony Ericsson is jóval olcsóbban adja (Galaxy S Plus, Xperia arc S). Ha pedig valaki mindenképp a Windows Phone-ra szavazna, a korábbi generációs (használt) készülékek között (pl. Samsung Omnia 7, HTC HD7, stb.) is érdemes szétnézzen, a Lumia 800 nem jobb annyival náluk, amennyivel drágább.

A világot megváltani tehát nem sikerült a Nokia új üdvöskéjének, viszont végre az első vonalba emelte itthon is a Windows Phone-t, a Lumia 800 megjelenésével végre megjöttek a reklámok is, amelyek hiányában eddig a legtöbb vevő ingerküszöbét el se érte a Microsoft „új” operációs rendszere. A finnek érkezésével azonban többé nem az androidos gyártók mostohagyerekeként tengődik, hanem megkapta egy elkötelezett gyártó támogatását és ezzel belépett a fősodorba. A Nokián nem fog múlni a Windows Phone sikere.

De hogy sikeres lesz-e a Lumia 800? Ez azon múlik, hány olyan prémium kivitelű és tudású okostelefonra vágyó vásárló van, aki számára fontos a stílus, a kényelem és a használhatóság, de idegenkedik az iPhone-tól. Ők a két nagyobb magyar szolgáltatótól 120 ezer forint körüli összegért megkapják feltöltőkártyás konstrukcióban a Lumia 800-at, de drágább előfizetésre vállalt hűségnyilatkozat aláírása esetén már kevesebb mint 30 ezer forintért hazavihetik. Boldogok lesznek vele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról