MWC 2017: Új Android One mobilt mutatott be a General Mobile

Az Google Android One platformjára épülő készülékek három évvel ezelőttig kizárólag az ázsiai fejlődő piacokon voltak elérhetőek, a régiós korlátokat elsőként a General Mobile lépte át 2015-ben. A General Mobile 4G Törökországban nyitott, egyben az első Qualcomm (Snapdragon 410) alapú Android One készülék is. Plusz, az első 4G képes megoldás a platformon. A tavalyi MWC-re a General Mobile GM 5 Plusszal készültek, ami több európai országban is piacra került, idén pedig egy újabb készülék gazdagítja a kínálatot.

Jonathan Gold Director of Android Partners Program
Jonathan Gold Director of Android Partners Program [+]

A GM6 ismét egy 5 hüvelykes készülék, korrekt középkategóriás felszereltséggel, megnyerő kivitelben. Noha a hardver nem kiemelkedő, több olyan tulajdonsága is van az eszköznek, ami elsőre is szimpatikus. Ilyen például a 2.5D kialakítású Gorilla Glass 4-gyel védett előlapot és a texurált műanyag hátlapot egyben tartó fém keret. Hivatkozott plasztik hátlap mellesleg könnyedén lekapható, a 3000 mAh-s telep pedig cserélhető.


[+]

A készülék egy (akár igen kicsi) kézzel is használható, számszakilag 144 x 71.3 x 8,6 mm és 150 gramm, a kialakítás ergonomikusak mutatkozott. A HD felbontású IPS panelt keretező kávák elfogadható kiterjedésűek, de nem haszontalanok. Az alsó részen lenyomható fizikai Home gomb formájában keressük az ujjlenyomat-olvasót, amit kipróbálni ugyan nem tudtunk, de elvileg 0,2 másodperces reakcióidővel dolgozik. A felső tartományban pedig 8 megapixeles, dedikált LED villanóval ellátott szelfikamera használja ki a helyet.


[+]

A hardver kulturált, mellesleg a GM6 a General Mobile első MediaTek alapú Android One készüléke. A MediaTek 64 bites, 1,5 GHz-re skálázott MT6737-es lapkája mellé 3 GB rendszermemória és 32 GB-os, microSD kártyával maximum 128 GB-ig bővíthető belső tárhely jár. Az autofókusszal támogatott főkamera 13 megapixelt tud, kéttónusú LED villanóval kiegészítve, gyári Google szoftverrel.

A nem specifikált típusú IPS panel messze átlag feletti megjelenítést biztosít.
A nem specifikált típusú IPS panel messze átlag feletti minőségű, egészen AMOLED szerű. [+]

Adatkapcsolati szempontból is megnyerő a felhozatal, LTE Cat.4-es szabványnak megfelelő 150 Mbps elméleti maximum sebességgel érhető el akár a 800 MHz-es frekvencián is, a WiFi 802.11a/b/g/n szabványon kapcsolódik, Bluetoothból 4.1-es jutott, a GPS-t a GLONASS műholdjai is támogatják, valamint FM-rádió is fogható. A A hangzásért a Dolby Audio felel. A legfrissebb Androidra épülő rendszer vegytiszta Android 7-et nyújt, a Google teljes értékű szolgáltatáscsomagjával és alkalmazáskínálatával felszerelve.


[+]

Az Android One program lényege egyrészt, hogy a készülékek az elsők között kapják meg a legújabb frissítéseket és biztonsági csomagokat, ezt maga a Google Android Partnerségi Program igazgatója, John Gold ígérte meg, a terméktámogatási ciklus pedig csak hardveres korlátokba ütközhet. Másrészt a kedvező árazás. Sajnos ez utóbbiról nem mondtak semmit, ahogy arról sem, hogy konkrétan merre lesz elérhető a rózsaarany, arany és sötétszürke színben érkező készülék. 45 országban lehet rá számítani, csak azt nem tudjuk pontosan hol.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákEuStock.euTelekom

Előzmények

Hirdetés