szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbi utcakép nem fogja kiváltani a Google Street View-ját, de nem is azzal a céllal készült, viszont egy érdekes aspektusból egészíti ki a mai, hasonló célú térképeket.

Az OpenStreetView az OpenStreetMap ingyenes, nyílt forrású térképszolgáltatása, egy olyan utcakép, amelyet az internetes közösség készít, így folyamatosan változik, bővül.

A térkép különböző helyszíneihez fotók tartoznak, ezek azonban nem céges szuperjárgánnyal készültek, hanem az éppen arra autózók lőtték el, majd tették fel őket az oldalra. És bár nem tudunk virtuálisan barangolni egy-egy tájon, de sokféle szögből, különböző időszakokban nézhetjük meg, hála a fényképeknek. Ahogy múlik az idő, egyre több fotót láthatunk egy-egy helyszínről.

hvg.hu

Az OpenStreetView oldalára fellépve egy világtérképet láthatunk (erre kicsinyíteni és nagyítani is tudunk), és kis körök mutatják a fotózási helyszíneket. Az Egyesült Államokban már nagyon sok kép készült, de jó pár fotót ellőttek Európában is, és már magyar OpenStreetView képek is ott vannak a térképen.

A szolgáltatáshoz iOS-es és androidos app is tartozik, ezek segítségével elkészíthetők és feltölthetők a fényképek. Úgyhogy ha van okostelefonja, és fotózni is szeret, akár ön is részt vehet az utcakép készítésében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.