Lollipop fut az androidos kütyük negyedén

Farkas Norman - 2015. október 8.

A Google legfrissebb jelentése szerint továbbra is a 4.4 KitKat a legelterjedtebb Android verzió, de a frissebb 5.x Lollipop már igen nagy teret nyert magának: az eszközök 23,5 százalékán teljesít szolgálatot.

A keresőóriás a napokban közzétette a legfrissebb statisztikákat az Android rendszerverziók megoszlásáról. Az adatokat azokról az androidos készülékekről gyűjtötték össze, amelyekről meglátogatták a platform alkalmazásboltját, a Play Áruházat szeptember 28-tól október 5-ig.

Az 5.1 és 5.0 rendszerverziókat képviselő Lollipop némi növekedést mutat a korábbi adatokhoz képest: részesedése 21 százalékról 23,5 százalékra nőtt.

A már porosodó rendszerverziók (Froyo, Gingerbread, Ice Cream Sandwich) népszerűsége csökkent, ami mögött az állhat, hogy a felhasználók új, frissebb Androidot futtató készülékre váltottak, vagy meglévő eszközük rendszerét frissítették.

 

 

A legnépszerűbb verzió továbbra is a 4.4 KitKat 38,9%-kal, bár a legutóbbi statisztikához képest 0,3 százalékkal csökkent a részesedése. A 4.1, 4.2 és 4.3 Jelly Bean verziók összesen 30,2 százalékot hasítanak ki maguknak a tortából.

A diagram alapján jól látszik, hogy a Google igyekszik minél jobban csökkenteni a rendszerverziók tördedezettségét, ugyanakkor a korábbi rendszerverziókat futtató készülékek versenyképességét is próbálja szem előtt tartani.

 

[Forrás: PhoneArena]

Vissza