szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig csak hét nyelven működött, most megérkezett magyarra is a Google Translate alkalmazás legérdekesebb funkciója: az okostelefon kamerájával pásztázva angol szavak fölött, azok azonnal magyarrá alakulnak a telefon képernyőjén – és fordítva.

Az androidos készülékekre és iPhone-ra is letölthető, ingyenes Google Translate alkalmazás részeként január óta használható a technológia, mely a telefon kamerája segítségével internetkapcsolat nélkül fordít le azonnal szavakat. A korábban Word Lens néven ismert megoldás eleinte angol, francia, német, olasz, portugál, orosz és spanyol nyelveken működött, de mostantól 19 másik nyelvvel együtt magyar-angol és angol-magyar fordításra is képes.

A funkció nem csak látványos, praktikus is. Fejlesztői szerint elsősorban utazások alkalmával lehet segítség, amikor táblákat vagy éppen étlapokat lehet „magyarra fordító szemüvegen” keresztül nézni, de a Magyarországra látogató angolul beszélő turisták is hasznát veszik majd. Nézze csak, ennyire egyszerűen működik.

Az új funkció használatához (töltse le és) indítsa el telefonján a Google Fordító alkalmazást, melyre rá kell majd töltenie egy kb. 2 MB-os nyelvi csomagot – éppen azért, hogy net nélkül is működjön a dolog. Ezután érintse meg az appban a kamera ikont, húzza a telefont a lefordítandó nyomtatott szavak fölé, és még csak a gombot sem kell nyomnia, a telefon képernyőjén az angol szavak máris átalakulnak magyar szavakká, és fordítva. Ha nem angollal állítaná párba a magyar nyelvet, a Google Fordító kamerájával készíthet fotót a lefordítandó részekről, és internetkapcsolat segítségével összesen másik 35 nyelvre tud fordítást kérni.

Szintén újdonság, hogy a Google Fordító beszélgetés-üzemmódja is gyorsabb és gördülékenyebb lett, így kevésbé jó internetkapcsolat esetén is zökkenőmentesen tud tolmácsolni a telefon két különböző nyelvet beszélő ember között. Ez már 32 nyelven működik, köztük magyarul is. Így például a telefonhoz magyarul beszélve a telefon a kiválasztott nyelvre fordítja az elhangzottakat, kiírja és el is mondja a magyarul nem tudó beszélgetőpartnernek az ő nyelvén, és fordítva.

Ne aggódjon, ha önhöz még nem érkezett meg a Google Translate alkalmazás két újítást tartalmazó 4.0.0 verziója. Az appok fokozatosan frissülnek, néhány napon belül mindenkinél elérhetők lesznek.

Ha máskor sem szeretne lemaradni a legérdekesebb alkalmazásokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.