szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár legtöbben ma már androidos okosmobilt használnak, kevesen tudják, hogy milyen is a különböző gyártók csicsázása nélküli Android, amilyennek a Google eredetileg elképzelte. Aki a lehető legfrissebb és legtisztább androidos élményben szeretne részesülni, annak találták ki az egyébként hardveresen sem rossz Nexus 5-öt. Kipróbáltuk.

A Google mobil operációs rendszer fejlesztésben nagyon jó, azonban a mobiltelefon-gyártáshoz egyszerűen nem ért. Éppen ezért időről időre lepaktál valamelyik nagy mobilgyártóval, hogy ugyan legyen már oly kedves elkészíteni számára egy olyan készüléket, amivel hatásosan mutathatja be az aktuálisan legújabb Android lehetőségeit. Ezzel mind a Google, mind a partnere jól jár, és minden évben bízunk abban, hogy talán mi, felhasználók is jól fogunk.

A Google számára gyártott már ilyen referenciakészüléket a HTC, a Samsung és az LG is. A legutóbbi két Nexus, a négyes és a szóban forgó ötös az LG-hez köthető.

László Ferenc

Méret, minőség

Annak már első ránézésre örültünk, hogy a Nexus 5 csak minimálisan lett nagyobb elődjénél, a négyes Nexusnál, ráadásul a készülék vastagságából és tömegéből még sikerült is faragni egy kicsit. No persze iPhone 5s méretérzetet senki ne várjon egy 5 colos telefontól, de az ugyancsak ekkora képernyős Xperia Z1-nél például határozottan kisebbnek tűnik az új Nexus.

Míg legutóbb az elöl-hátul üvegbevonat mellett döntött a gyártó, most már csak az előlapon található üveg, a hátlapot gumihatású anyag borítja. Ennek előnye, hogy kellemes tapintású, hátránya viszont, hogy villámgyorsan piszkolódik. Sajnos a gombokért sem tudunk piros pontot adni: az oldalsó gombok enyhén lötyögnek. Ez utóbbi hibát állítólag már orvosolta az LG, így az újabb szállítmányoknál valószínűleg nem lesz gombgond.

László Ferenc

Mit, hol, merre?

Mivel egy a mai trendeknek megfelelően unibody házas telefonhoz van szerencsénk, a Nexus 5 házilagosan megbonthatatlan. Így aztán a 2100-ról 2300 mAh-ra kapacitásúra növelt akkumulátort sem tudjuk cserélni. Az átlagos, egy-másfél napos használati idő így is benne van a pakliban, ami legalábbis nem rossz. De lehetne jobb is: a mai csúcsmobilokban, így például az LG saját zászlóshajójában, a G2-ben már 3000-es aksi van. Ezt nem csak a microUSB-s töltővel, hanem a Qi szabványnak köszönhetően akár vezeték nélkül is tölthetjük.

A hangerőt a bal oldali gombokkal lehet állítani, az ellentétes oldal pedig a bekapcsoló gombnak és a microSIM-slotnak ad otthont. A microSD kártyahely kimaradt a telefonból.

László Ferenc

A nálunk vendégeskedett tesztkészülék egy fekete példány volt, ezenkívül fehér és egy ideje már piros változatban is készül a Nexus 5.

Kijelző

Az 5 colos, illetve egész pontosan 4,95-ös képátlójú érintőkijelző True HD IPS+ technológiájú, ami magyarra fordítva annyit jelent, hogy mind a kontrasztaránya, mind a betekintési szögei nagyon rendben vannak. A Gorilla Glass 3 védelmet élvező panel felbontása az elődhöz képest (tehát 1280x768 pixelről) 1920x1080 pixelre nőtt. Nem csak a felbontással vagyunk megelégedve, az ezzel együtt járó képminőségre sem lehet túl sok panasz – bár a már említett LG G2-ben lévő 5,2 colos kijelző mintha egy kicsit szebb lenne a Nexusénál. A fényerőt a mobil automatika állítja, a betűméret négy lépcsőben manuálisan variálható, a widgetekkel ékesíthető zárolóképernyő pedig ötféle módon oldható fel.

László Ferenc

Az LCD felett egy kis kerek hangszóró, egy közelségérzékelő és egy 1,3 megapixeles kamera található, alatta pedig egy notifikációs LED. Ebből már könnyen kikövetkeztethető, hogy a funkciógombok nem a kijelző alatt, hanem annak alsó sorában várják ujjainkat.

Csokis nápolyi

A Google tavaly október végén jelentette be a jelenlegi legfrissebb, 4.4-es verziószámú Androidot, a KitKat becenevű OS elsőként a Nexus 5-ön látott napvilágot.

A nagy és neves gyártók általában nem kapkodják el a készülékeik androidos fejlesztéseit, így aztán most, azaz négy hónappal a KitKat bejelentése után még mindig csak nagyon kevés telefonra érhető el ilyen update – aminek meg is van a nem túl szép eredménye.

László Ferenc

Lényeg a lényeg, a Nexus 5-ön most az Android 4.4.2-es legújabb build figyel, és egészen biztosak lehetünk abban, hogy jövő tavaszig minden új frissítést villámgyorsan meg fog kapni a készülék. Ez egyébként vitathatatlanul a Nexusok egyik legfontosabb aduásza, tehát akinek fontos, hogy elsők közt kapja meg a legújabb Androidot, annak egyértelműen ez a telefon a legjobb választás.

Csupasz pisztoly, ráncok felvarrva

Ha egy HTC One-t, egy Samsung Galaxy S4-et, vagy egy Sony Xperia Z1-et vásárolunk, akkor bár ezek a telefonok lényegében ugyanazt az Androidot futtatják, használat közben nagyon eltérő felhasználói felületekkel találkozhatunk. Ehhez képest a Nexus 5 a színtiszta Android-életérzést biztosítja, nincsenek flancos extrák, nincsenek hasznos, vagy éppen zavaró, hangzatos nevű trükkök, ez a zöld robot teljesen szűz. Sokan pont ezért szeretik az ilyen referenciamobilokat, mások viszont kapásból hiányolják a Sense felületet, a Samsung-féle szenzoros hókuszpókuszokat, vagy például az LG mostanság egyre jobb Optimus UI-ját.

László Ferenc

Az Android 4.1-ben komoly újdonság volt a rendkívül gördülékeny vizuális megjelenítést biztosító Project Butter, az Android 4.4 pedig már a Project Sveltével hódít, mely lényegében nem más, mint az OS lábnyomának csökkentése. Ennek következtében a KitKat elméletben akár egy 512 MB RAM-os low-end mobilon is elfut, bár ennek gyakorlati megvalósításához eddig még nem volt szerencsénk.

Az androidos alap felhasználói felület ugyan több helyen is átalakult, eget rengető változásokra senki ne számítson. Kicsit szebb, kicsit jobb, kicsit nagyobbak az ikonok. Kapunk továbbá vadonatúj nyomtatási opciókat, a Chrome, a Drive, a Gmail, a Hangouts és társaik viszont már régi ismerőseink, az irodai állományok kezeléséről pedig a gyárilag feltelepített Quickoffice gondoskodik.

László Ferenc

Kamera

Míg az LG G2-ben egy 13 megapixeles kamera található, addig a Nexus 5 esetében be kell érnünk egy 8 megapixelessel. Az viszont jó hír, hogy az optikai képstabilizátor megmaradt.

A kamera választható legnagyobb felbontása 3264x2448 pixel, manuálisan állítható a fehéregyensúly, ezenkívül pedig HDR+ funkció, fejlett panorámakép üzemmód és geotagging is van a fedélzeten. Sötétben jó szolgálatot tehet az OIS és a LED-segédfény. A videofelvevő MP4-formátumba dolgozik, maximális felbontása 1920x1080 pixel és nem árt tudni, hogy sztereó helyett csak monó hangsávot képes rögzíteni.

László Ferenc

Az optika mindössze f2,4-es fényerejétől a tesztelés során nem voltunk elájulva, illetve a képminőséget is inkább átlagosnak, mintsem kiemelkedőnek találtunk, bár makróban például remekül teljesít az elődjénél némileg nagyobb képszenzort kapott Nexus 5.

Izmozás

A Google és az LG lóerő terén semmit sem kívánt a véletlenre bízni, így aztán a Nexus 5-be a Qualcomm jelenleg elérhető legdurvább chipsete, a Snapdragon 800 került, mely a maga négy darab 2,3 GHz-es processzormagjával, illetve a mellé pakolt 2 GB RAM-jával ellentmondást nem tűrően végzi a dolgát. Érdekesség, hogy a Nexus 5 nem teljesít túl jól a tesztprogramokban, ez azonban nem hiba, hanem egyszerűen csak annak a jele, hogy a nagy mobilgyártóktól eltérően a Google nem a tesztrekordok döntögetésére optimalizálja a készülékeit. Hanem inkább a hétköznapi használatra, és ez így van rendjén.

A tesztkészülék 16 GB-os integrált memóriájából alaphelyzetben 12,5 GB volt szabad, és ha ez kevés, akkor érdemes inkább egy 32 GB-os példányt beszerezni, főleg mivel a microSD-bővíthetőség ugyebár bukó. Wireless-fronton nem lehet belekötni az új Nexusba, hiszen 150 Mbit/s-os LTE-A-t, dual-band Wi-Fi-t, Bluetooth 4.0-át és persze NFC-t is felvonultat.

László Ferenc

Verdikt

Szoftver-fronton abszolút nem csalatkoztunk a teljesen naprakész és vegytiszta Androidot felvonultató Nexus 5-ben, és bár hardveresen is a csúcs közelében van, e tekintetben azért itt-ott bele lehet kötni. Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha az LG a legjobb fejlesztéseit megtartotta volna a saját G2-esébe, hiszen abban kicsit szebb a kijelző, kicsit jobb a kamera és nem kicsit nagyobb az akkumulátor kapacitása, az FM-rádió meglétéről nem is beszélve.

Érdekesség, hogy a Nexus 5 és a nála egyelőre még jóval régebbi Androidot futtató LG G2 jelenleg körülbelül egy árban, legolcsóbban 110 ezer forint magasságában szerezhető be itthon. A hazai mobilszolgáltatók közül elsőként a Telenor csapott le a Nexus 5-re, ami a cégtől csak és kizárólag online rendelhető. Valahogy úgy, ahogy a nálunk szerencsésebb országokban a Google Play Store-ból is megvásárolható a készülék, 349 eurós áron. Aki pedig esetleg ezt sokallaná, az nyugodtan vessen egy pillantást az iPhone 5s 699 eurós európai kezdőárára.

Ha érdeklik a mobilok és a tesztek, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.